espresso Honduras, Abeja, honey

Neohodnoceno
340 Kč 1 150 Kč od 340 Kč 303,57 Kč bez DPH 1 026,79 Kč bez DPH od 303,57 Kč bez DPH
Skladem Skladem Zvolte variantu
Varianta

země: Honduras

oblast: Capucas

odrůda: Catuai, Caturra, Icatu, Pacamara, Pacas

farmář: Cooperativa Cocafcal

zpracování: Honey

chuťový profil: tropické ovoce, pralinky, čoko dochuť

Detailní informace

Detailní popis produktu

země: Honduras

oblast: Capucas

odrůda: Catuai, Caturra, Icatu, Pacamara, Pacas

farmář: Cooperativa Cocafcal

zpracování: Honey

chuťový profil: tropické ovoce, pralinky, čoko dochuť

 

pražená zrnková káva

100% arabika

praženo s láskou v Jičíně 

 

Káva z Hondurasu je vyvážená, s příjemnou sladkostí a střední až vyšší aciditou. Často nabízí chuťové tóny zralého ovoce, karamelu, kakaa nebo oříšků. Díky různorodým pěstitelským oblastem – od nížin po vysokohorské regiony – může mít velmi rozmanitý chuťový profil. Honduras dnes patří mezi nejvýznamnější producenty kvalitní výběrové kávy ve Střední Americe.

Tato káva pochází od rodin, které si diverzifikují příjmy – kromě pěstování kávy se věnují také včelařství a na svých farmách chovají včelstva.

Cílem družstva Capucas je aktivně podporovat produkci medu mezi svými členy – tedy mezi kávovými producenty a včelaři – a tím přispět k ekonomické stabilitě a odolnosti celých komunit. Zkušení včelaři mají přístup k novým a kvalitnějším úlům, zatímco začátečníci dostávají včelařské vybavení a odborné školení. Zvláštní důraz se klade na zapojení žen a mladých lidí, pro které může být včelaření novým zdrojem příjmu i způsobem, jak se aktivně podílet na rozvoji regionu.

A co samotná káva? Díky přítomnosti většího množství opylovačů – tedy právě včel – dochází k lepší opylenosti kávovníků i stínových stromů, jako jsou švestky, banánovníky, pepeto a guama. Výsledkem jsou vyšší výnosy, což je výhodou jak pro farmáře, tak pro nás – milovníky kvalitní kávy.

Zralé třešně ručně sklízí muži i ženy z komunity, následně je shromáždí u farmáře doma a poté dopraví do mokré zpracovatelské stanice družstva, kde probíhá promývání a sušení. Sušení probíhá ve slunečních sušičkách COCAFCAL, které využívají obnovitelnou energii.

Káva se suší 15 až 22 dní v závislosti na počasí – čím více slunečných dnů, tím rychleji sušení probíhá, při zamračeném počasí se proces zpomaluje. Během sušení se káva pravidelně promíchává, aby se zajistilo rovnoměrné sušení a předešlo se nežádoucí fermentaci.